Snooker

Historisk sejr ved Grand Prix Odense

Weekendens snooker-Grand Prix bød på en sensationel overraskelse, da ungdomsspilleren William Jakobsen slog alle forhåndsfavoritterne og løb af sted med sejren som den yngste spiller nogensinde

 

 Af: Per Micki Christensen, 18. maj 2021

 

Der var lagt op til et brag af dimensioner ved weekendens snookerturnering i Bristol, Odense, da alle elitespillerne havde meldt sig ind i kampen om en længe ventet turneringssejr, efter den forsvarende mester og danmarksmesteren, Daniel Kandi, havde meldt afbud.

Ungdomsspilleren William Jakobsen, 19 år, fra BC Holbæk ville det dog anderledes, og han skulle vise sig at være en stor kæp i hjulet for de mange elitespillere, da han én efter én lagde dem ned på vejen mod sin første turneringssejr.

William skrev sig ind i dansk snookerhistorie, da han med sejren i Odense blev den yngste vinder af et Grand Prix nogensinde, siden turneringen blev indført i 2015. Ud over at være den yngste vinder af en Grand Prix kan han nu også bryste sig af at være den yngste – og eneste ungdomsspiller – som har vundet en ranglisteturnering i mere end 10 år.

Med sejren rykker William 15 pladser op på ranglisten, så han nu er placeret som nummer 10 i Danmark.

Hård lodtrækning fra start

Vejen til sejren så noget nær umulig ud fra start, da William var blevet seedet i den nok sværeste del af turneringsskemaet. I første runde skulle han møde den tidligere Masters-vinder fra 2019 og lokale spiller Hussam Amal. Det skulle vise sig at være noget af en prøvelse for den unge spiller, som efter nogle hårde frames måtte se sig nede med 1-2. Han formåede dog at kæmpe sig tilbage og vende kampen til en 3-2 sejr.

I anden runde stod der Michael B. Jørgensen på kampsedlen. Den erfarne spiller fra Århus, som kun ugen før vandt bronze ved Masters, formåede dog ikke at skræmme William, som gjorde kort proces med en 3-0 sejr.

Kvartfinalen tydede på en uoverkommelig opgave, da William skulle møde den forhenværende danmarksmester og sidste uges runner-up ved Masters, Martin Søndergaard. Det blev en dramatisk kamp, hvor William endnu engang måtte se sig nede med 1-2. Han måtte kæmpe sig til en re-spot black i fjerde frame, som han til syvende og sidst formåede at vinde. I sidste og afgørende frame var William nødsaget til at træde på speederen og forsøge at indhente Martin, der havde formået at skabe sig et fornuftigt forspring, da de kom ned på farverne. William holdt dog ved og formåede at indhente det tabte ved at lægge en god snooker og sætte to gode pots på blå og pink. Han kunne herefter løfte armene sejrrigt i vejret og skue mod semifinalen.

Onemanshow fra semifinalen

I semifinalen havde William endnu en svær opgave, da han skulle møde den nyslåede danmarksetter, Per Micki Christensen. De første to frames blev delt ligeligt mellem de to kamphaner, men herefter var det et onemanshow med ungdomsspilleren på plakaten. William startede tredje frame ud med at lave sit nye turnerings-high break på 69 til en føring på 2-1, og herefter kiggede han sig ikke tilbage og kunne nemt hive fjerde frame i land til en knusende sejr på 3-1.

Finalen stod på papiret til at være et helt tæt opgør mellem to af de helt store kommende navne i dansk snooker, da William stødte ind i den altid formstærke og tidligere ungdoms-danmarksmester Jakob Lund Andersen. William fortsatte dog sit onemanshow og syntes ikke at blive skræmt af Jakobs efterhånden tunge turneringserfaring. Han bragede således igennem med en sejr på 4-0 for derefter at kunne kalde sig vinder af Grand Prix Odense og den yngste vinder af en ranglisteturnering i mere end 10 år.

Én kamp ad gangen, rolig i finalen

Undervejs lod William sig ikke slå ud af udsigten til at skulle møde den ene hårde modstander efter den anden.

”Min forventning var, at jeg skulle spille godt mod Hussam og så bare tage en kamp ad gangen. Selvfølgelig går man ind til hver turnering, fordi man vil vinde, og det gør jeg til ALLE dem, jeg spiller, men her i weekenden tog jeg en kamp ad gangen”, udtaler William.

Finalen tog ungdomsspilleren også med et roligt sind.

”Jeg havde det stille og roligt, jeg var slet ikke nervøs. Jeg nød det bare”.

Spillet snooker i under ét år

William startede med at spille billard, da han kun var fire år gammel, hvor han spillede på sine bedsteforældres kvartmatchbord. Herefter blev det mere seriøst, da han som otteårig blev meldt ind i BC Holbæk. Her spillede han keglebillard fra han var 8 til 13 år. Han blev dog træt af keglebillard og holdt en længere pause, indtil han så et poolbord på sin efterskole.

”Jeg gik på efterskole sidste år, hvor de havde et poolbord, og så spillede jeg mod alle på skolen og vandt hele tiden, og der kunne jeg mærke, at jeg fik lysten tilbage. Så meldte jeg mig ind i Holbæk i starten af sommerferien (2020, red.), og siden da har jeg bare trænet 6-8 timer dagligt”.

Med sin snookerdebut i juni sidste år kan William altså se frem til at fejre snookerkarrierens etårsdag i næste måned – og så endda med en turneringssejr i bagagen!

Stort tillykke til William med den flotte turneringssejr!

 

 

Relaterede artikler

Kom og se 12 danske mesterskaber og gå ikke glip af hyggen ved at deltage i jubilæums- og DM-banketten!

Rune Kampe

DM-UGEN | SØREN SØGAARD TIPPE-KONKURRENCE

Rune Kampe

ÅRSMØDE 2024 | læs sportsårets spændende beretninger, se regnskab og budgetter – og som noget nyt, kom til debatmøde vedr. turneringer etc… vel mødt! (husk at tilmelde jer årsmødet 2024)

Rune Kampe