3-Bande Nyheder Pool Snooker

Beretning fra de nordiske mesterskaber i snooker, 3-bande carambole og pool – Christopher Vejlager ny nordisk mester i snooker

Af Helene Mikkelsen

I anledningen af Den Danske Billard Unions 90-års jubilæum, inviterede unionen alle de nordiske lande, Norge, Sverige, Finland og Island til de nordiske mesterskaber i hhv. snooker, carambole og pool. Hele 28 danske spillere stillede til start i deres respektive discipliner, klar til at give deres bedste for at gribe ud efter mesterskabets fineste metal.

Pool:

Det første nordiske mesterskab der blev afholdt, var i disciplinen 10-ball Pool. Mesterskabet blev afviklet i Aarhus d. 16-18. august 2024, hvor Sharks Poolhall og Diner havde stillet deres store poolhall til rådighed for unionen. I alt 42 mænd og 14 kvinder havde på forhånd meldt deres ankomst, herunder 11 herrespillere og 1 kvindespiller fra Danmark. Herreturneringen var fra Danmark repræsenteret ved den nykårede danske mester Alan Conway, Mathias Spanggaard Mortensen, Martin Brackenbury, Adib Issa, Kim Bing Sandhøj, Lasse Buhl, Andreas Madsen, Jesper Baggersgaard Hansen, Stanislav Stanev, Jakob Lund Andersen og Gert Laursen. Kvindeturneringen var fra Danmark repræsenteret ved den nykårede dobbelte danske mester for kvinder, Helene Krogsgaard Mikkelsen.

Herreturneringen gav allerede fra de første kampe indblik i, hvad der ville blive en meget spændende turnering, hvor flere kampe blev afgjort på hill-hill. Fire ud af elleve danske spillere nåede frem til sidste 16, hvor Alan Conway tog en overbevisende sejr over svenske Tianfang Zhang på 8-4 og Jesper Baggersgaard Hansen havde poolguderne med sig, og fik muligheden – efter hans finske modstander, Sasu Hietamies’ kiks – mulighed for at putte sidste 10’er, og lukkede kampen 8-7. Både Mathias Spanggaard Mortensen og Andreas Madsen måtte forlade turneringen efter nederlag på hhv. 8-3 til finske Joni Vuorinen og 8-6 til svenske Walter Laikre. Som skemaet gennem turneringen tog sig ud, var der desværre ingen vej udenom at de to danskere, Alan og Jesper, stod ansigt til ansigt i kvartfinalen. Her sikrede Alan sig sejren på 8-4, og Jesper kunne forlade turneringen med en 5. plads i bagagen. Alan derimod stod i semifinalen over for den finske superspiller, Arseni Sevastyanov. Alan kom stærkt ud af kampens første partier, og foran 5-1, satte Arseni tempo på, og vandt kampen 8-5. Alan sluttede derfor på en 3. plads ved de nordiske mesterskaber.

Herreturneringens finale stod mellem finske Arseni og den svenske spiller Adrian Weiss, hvor Arseni trak det længste strå og tog den samlede sejr på 8-6, i en yderst velspillet og tæt finale. Stort tillykke til Alan med den flotte 3. plads og til Jesper med 5. pladsen – og ikke mindst skal der lyde et stort tillykke til Arseni Sevastyanov med hans første nordiske mesterskab og til Adrian med 2. pladsen. Link til herrernes turnering kan ses her: Nordic 10-ball Championship – Men

I kvindernes turnering stillede 14 kvinder til start. Helene Krogsgaard Mikkelsen var eneste danske repræsentant, og gik relativt ubesværet gennem vindersiden, og stod i vinderkvalifikationen til semifinalen over for den finske mesterspiller, Laura Saarinen. Helene tabte kampen 6-4, og måtte en tur på tabersiden, hvor finske Sari Laitinen stod for tur. Her trak Helene, efter en fejl af Sari, det længste strå og bookede billet til semifinalen. I semifinalen stod Helene overfor finske Riikka Väyrynen, og gjorde kort proces og vandt kampen 6-3, hvilket betød en finaleplads for Helene for første gang nogensinde, ved et udenlandsk mesterskab, og det bedste resultat for en kvindelig poolspiller de sidste mange år. I finalen stod Helene over for den norske mesterspiller Ine Helvik, og Ine tog fortjent den samlede sejr 6-2, og kunne derfor lade sig kåre som nordisk mester 2024. Stort tillykke til Ine Helvik med den samlede sejr og til Helene med 2. pladsen, samt Riikka og Laura med 3. pladsen. Link til kvindernes turnering kan ses her: Nordic 10-ball Championship – Women

Der skal fra DDBU lyde et stort tak til Sharks Poolhall, herunder Mikkel von Enevoldsen og Morten Laugesen, for at stille Sharks Poolhall til rådighed for mesterskabet. Herudover skal der lyde en stor tak til Søren Rydlund for at lede turneringen gennem de tre dage, samt til Alan Conway og Martin Brackenbury for, på trods af selv at spille, at hjælpe med turneringsafviklingen samt planlægningen af mesterskabet. Der skal også lyde en stor tak til de tre dommere, Morten Brændgaard, Christian Høgh og islandske Johann Vidarsson for at hjælpe med afviklingen af kampene på finaledagen.

Snooker:

I den forgangne uge var 40 spillere mødt op i Aarhus Snooker og Pools lokaler fra d. 21-24. august. Danmark var repræsenteret ved ikke mindre end 8 herrespillere, den nykårede danske mester Christopher Vejlager, Daniel Kandi Andersen, William Bjerregaard Jakobsen, Martin Søndergaard, Hari Prasad Sharma, Malthe Dahlberg, Allan Norvark samt Nicklas Olsen. I snooker afvikles første stadie i grupper og syv ud af otte danskere bookede billet til sidste 16. Daniel Kandi vandt en overbevisende sejr over svenske Andy Nettleton 4-1, mens Allan Norvark vandt 4-2 over norske Øjvind Jensen. Christopher Vejlager vandt 4-2 over norske Nassim Sekat, mens Malthe Dahlberg vandt 4-1 over svenske Nils Ritenius Manjer. Sidste 16 blev desværre endestationen for Martin Søndergaard, William Bjerregaard Jakobsen og Hari Prasad Sharma.

Det betød, at i tre af fire kvartfinaler var en dansker repræsenteret. Daniel Kandi stod over for landsmanden Allan Norvark, hvor Daniel tog sejren 4-3. Malthe måtte se sig slået til den islandske spiller Sigurdur Kristjansson 4-1. Malthe og Allan forlod hermed turneringen med en flot 5. plads. Christopher Vejlager blev semifinalens anden dansker, da han vandt over norske Reidar Rundsveen 4-2.

I første semifinale trak islandske Sigurdur sig sejrrigt ud af opgøret mod Daniel og vandt kampen 4-2, mens Christopher i anden kamp gjorde kort proces ved at vinde 4-1 over norske Erik Dullerod. Den anden danske finale ved de nordiske mesterskaber var derfor en realitet, og Christopher spillede op til hans niveau fra DM-ugen, og tog – meget fortjent – en stor skalp, i sejren med cifrene 5-1, og kunne fortjent lade sig hylde på ’’hjemmebane’’ med titlen som nordisk mester 2024. Det er Christophers største turneringssejr til dato og der skal fra DDBU lyde et kæmpe stort tillykke med sejren. Der skal også lyde et stort tillykke til Sigurdur Kristjansson med 2. pladsen, samt til Daniel Kandi og Erik Dullerod med 3. pladsen. Link til snookerturneringen kan ses her: Nordic Snooker Championship

Der skal fra DDBU lyde en stor tak til Aarhus Snooker og Pool, herunder Erling Ekkenberg Hansen, for at stille Aarhus Snooker og Pools lokaler til rådighed for mesterskabet, og som undervejs investerede i en massiv opgradering af borde, samt en nødvendig bordrokade for at sikre spillerne de bedste rammer. Der skal også lyde en stor tak til Daniel Kandi for at få bordene gjort klar både før og under turneringen, og for at stå for streaming og kommentering under mesterskabet. Herudover skal der lyde en stor tak til de to danske dommere, Dimitar Dimitov og Brian Monty Olufsson, samt de tre finske dommere, Marko Kekkonen, Joonas Äkäslompolo og Maarit Lindroos, for at lave dommerpræstationer i verdensklasse, og en ekstra tak til de finske dommere for at tage til Danmark for at dømme frivilligt. Slutteligt skal der siges en stor tak til Dimitar og Christopher for at være turneringsledere, på trods af selv at være travlt optaget af weekendens turnering.

3-Bande Carambole

Ligesom snooker blev afholdt i den forgangne uge, blev billardsportens kongedisciplin, 3-bande carambole også afviklet ved de nordiske mesterskaber. Denne gang var det Aalborg Billardklub af 1931, i daglig tale kaldet ABK31, som lagde rammerne for mesterskaberne. Otte danske spillere stod klar, herunder den nykårede danske mester Brian Knudsen, Dion Nelin, Claus Føge, Claus Petersen, Mark Høgdahl, Poul Bjerring, Dan Johansen og Søren Andersson.

De indledende runder blev afviklet gennem gruppespil, og syv af de otte deltagende danske spillere vandt deres gruppe, mens Mark Høgdahl, som blev placeret i samme gruppe som Dion Nelin, blev 2’er i gruppen. De bedste to fra hver gik ind i sidste 16-formatet, og her vandt både Dion, Brian, Mark, Claus P og Claus F deres kampe og kunne booke billet til kvartfinalen. Sidste 16 blev desværre endestationen for Søren Andersson, Dan Johansen og Poul Bjerring.

Med fem ud af otte danskere i kvartfinalen, kunne det ikke undgås at et par af danskerne skulle møde hinanden. Mark Høgdahl stod over for Dion Nelin, og her kunne Dion trække sig sejrrigt ud med en sejr på 40-13 og et snit på 1,905. Brian Knudsen stod i kvarten overfor svenske Jesper Johansson, og trak sig sejrrigt ud af kampen med cifrene 40-22 og et snit på 1.739. I den tredje kvartfinale stod to danskere igen over for hinanden, herunder Claus Petersen og Claus Føge. Claus Føge trak sig sejrrigt ud af den kvartfinale med cifrene 40-35 og et snit på 1.176, og bookede som sidste dansker billet til semifinalen.

Det betød, at Danmark var flot repræsenteret i semifinalerne, med hele tre spillere. I den første semifinale stod den nykårede danske mester, Brian Knudsen, over for den mangedobbelte danske mester, Dion Nelin. Dion tog sejren og bookede billetten til finalen med cifrene 40-24 og et snit på 1.739. I den anden semifinale mellem Claus Føge og svenske Michael Nilsson, mødte Claus hans overmand, og Michael lukkede kampen med cifrene 40-20 og et snit på 1.429.

Finalen stod derfor på et opgør mellem Dion Nelin og svenske Michael Nilsson. Michael leverede undervejs i turneringens største serie med 13 point i én indgang. Selvom Dion forsøgte at komme tilbage i kampen, trak Michael sejren i hus med cifrene 40-33 og et snit på 2.105. Dion spillede i finalen med et snit på 1.737, og i kampen mod Mark spillede Dion også med turneringens højeste snit på hele 3.750. Der skal lyde et stort tillykke til Dion med den flotte 2. plads og til Claus F og Brian med 3. pladserne samt til Claus P og Mark med 5. pladserne, og sidst men ikke mindst skal der lyde et stort tillykke til den nye nordiske mester i 3-bande carambole, svenske Michael Nilsson. Link til 3-Bande carambole turneringen kan ses her: Nordic 3-Cushion Championship

Der skal fra DDBU lyde en stor tak til ABK31 for at stille ABKs lokaler til rådighed for mesterskabet, samt en stor tak til Ole Letort og Lise-Lotte Horsevad for at levere bespisning under hele turneringen til både spillere og tilskuere, og en stor tak til Kim Petersen for at åbne stævnet og til Finn Nielsen for at dømme både semifinale og finale samt ikke mindst en tak til Jan Irgens for at stå for turneringsledelsen.

Slutteligt skal der lyde en stor tak til alle DDBUs sponsorer – Uden dem, intet nordisk mesterskab;

Søren Søgaard Billard A/S | Aramith | Ivan Simonis | NemTilmeld

Relaterede artikler

Opdatering af turneringsreglement for pool

SOEREN

DDBU har fået nyt æresmedlem

Niels Hansen

Skal din klub være med i Danmarks Motions Uge?

Rune Kampe