3-Bande

Stor triumf for dansk 3-Bande: Varde vandt Europa Cup’en!

Af Niels O. Hansen

Dansk 3-Bande Carambole fejrede søndag en stor triumf, da Varde BK vandt Coupe d’Europe, der svarer til Champions League i 3-Bande Carambole.

Varde er regerende danske mestre, og i finalen i portugisiske Porto blev det til en sejr på 6-2 over værterne, der også var forsvarende mestre.

Vardes hold består af den tidligere verdensmester Eddy Merckx, hans belgiske landsmand Jean-Paul de Bruijn og de to tidligere danske mestre, Dion Nelin og Allan Schrøder.

”Holdmæssigt er det her det bedste, jeg har oplevet. Og det er også det bedste, jeg har været med til,” fortæller Dion Nelin på en telefonforbindelse fra lufthavnen.

”Vi fungerede virkelig som et hold. Jeg synes, vi var gode til at støtte hinanden undervejs. Når en spiller tabte, så vandt vi andre bare. Vi spillede en enkelt holdkamp uafgjort og vandt resten,” fortæller Dion Nelin, som jo også er tidligere VM-sølvvinder i 3-Bande Carambole.

Coupe d’Europe var organiseret på den måde, at der var 21 hold med, som var fordelt i fem puljer. Derfra gik otte hold videre til to semifinalepuljer, inden det gik løs med semifinaler og finale.

”I den sidste kamp i semifinalepuljen mod Biljarts Café fra Italien var vi lidt på hælene. Det var ret vigtigt, at vi vandt den kamp, for ellers skulle vi have mødt FC Porto i semifinalen. Dem ville vi gerne vente med til finalen,” fortæller Dion Nelin.

Han spillede selv en rigtig god turnering.

”Jeg vandt syv kampe og spillede én uafgjort. Det gav nok et godt rygstød til nogle af de andre på holdet,” som den tidobbelte danske mester udtrykker det.

Varde vandt 8-0 i semifinalen over Cues&Darts/Extreme fra Holland, inden det så gik løs mod FC Porto i finalen.

Her fik Varde-holdet netop et godt rygstød fra Dion Nelin, som vandt 40-16 i 19 indgange over portugiseren Rui Costa.

”Rui Costa havde spillet godt om formiddagen, men jeg kom godt fra start, og jeg spillede ham noget defensivt, så han fik svært ved at komme i gang. Taktikken lykkedes ret godt,” fortæller den 47-årige dansker.

Vardes es, Eddy Merckx, var til gengæld bagud hele vejen mod den flerdobbelte verdensmester, Dick Jaspers fra Holland, som da også endte med at tage sejren med 40-21 i 20 indgange.

Der var mere spænding på de to andre borde.

Allan Schrøder var kommet fint fra start mod portugiseren Mario Soares, der dog fik halet godt ind.

Danskerens forspring viste sig dog at holde hjem, da scoren blev 40-37 i 35 indgange.

I den sidste kamp havde det været jævnbyrdigt mellem Jean-Paul de Bruijn og den regerende svenske verdensmester, Torbjörn Blomdahl, hele vejen.

Varde-spilleren havde ført 29-23, men Blomdahl havde svaret igen og produceret en serie på ni point, der gav ham en føring på 36-30.

I sidste ende tog Jean-Paul de Bruijn dog sejren med cifrene 40-38, og dermed var sagen klar: Varde BK havde vundet Coupe d’Europe.

I årets udgave af turneringen var BK Grøndal også med. Trods en udmærket indsats måtte københavnerne dog se sig slået ud efter gruppespillet.

Det er første gang siden 1983, at et dansk hold vinder Coupe d’Europe. Dengang vandt KBK fra København med et hold, der bestod af Kurt Thøgersen, Hans Laursen, Kurt Christensen og John Søgaard.

Tilbage i halvfjerdserne lykkedes det for anden københavnsk klub, BIK, at vinde trofæet tre gange. Her var brødrene Kurt og Peter Thøgersen de gennemgående figurer på holdet.

På billedet midtvejs i artiklen er det fra venstre Eddy Merckx, Jean-Paul de Bruijn, Dion Nelin, reserven Daniel Kristiansen samt Allan Schrøder.

Relaterede artikler

Vinderne fra DM-ugen

Niels Hansen

Digitalt program DM i Billard

Rune Kampe

DM-ugen | lørdagens streaming (FINALEDAG SKOMAR), resultatformidling og praktiske spillerinformationer vedr. de klassiske discipliner

Rune Kampe