Klassisk

Begge finalister var comeback-kids: Anders Henriksen tog endnu en DM-guldmedalje

Af Niels O. Hansen

Anders Henriksen fra Vordingborg BC blev ikke helt uventet dansk mester i carambole-disciplinen cadre 71/2. I finalen besejrede han Thomas Schiøler fra Næstved BK.

Det usædvanlige ved finalen var, at begge spillere har haft holdt en pause fra de klassiske carambolespil – Thomas Schiøler dog en hel del længere pause end Anders Henriksen.

Der var i alt syv tilmeldte til DM i det svære spil, og de var til at begynde med inddelt i en pulje med fire spillere og en pulje med tre spillere.

På forhånd så pulje 1 noget bedre besat ud end pulje 2.

I pulje 1 befandt sig både forhåndsfavoritten Anders Henriksen, den mangedobbelte danske mester i diverse klassiske carambolespil, Dan Nielsen fra arrangørklubben KBK, og så Thomas Schiøler, som tilbage i halvfemserne satte den ene rekord efter den anden i fri carambole – og som har gjort comeback i denne sæson.

Puljens fjerde deltager var Martin Kristiansen fra Taastrup BK.

Den anden pulje bestod af Dennis Olsen og Michael Bartoszewics, begge KBK, samt Morten Færgemann Sørensen fra Korsør BC.

Efter de indledende puljer stod det klart, at semifinalerne kom til at lyde sådan:

Anders Henriksen – Morten Færgemann Sørensen

Dennis Olsen – Thomas Schiøler

I den første semifinale var Anders Henriksen virkelig i spillehumør og lukkede i blot seks indgange til 150-20.

I den anden semifinale var der lidt mere spænding. Her lukkede Thomas Schiøler med en serie på 32 til stillingen 150-93 i 20 indgange.

Finalen blev aldrig for alvor spændende. Dertil var Anders Henriksen for suveræn. Han lukkede i ottende indgang til stillingen 150-63.

”Jeg har stadig mit stød, men forskellen på Anders og mig er, at han er meget bedre til at fokusere i længere tid ad gangen. Han laver ganske enkelt større serier, end jeg gør,” forklarer Thomas Schiøler.

”Det betyder meget, at jeg ikke har spillet de små carambolespil i over 20 år. Men jeg glæder mig over at være tilbage ved de spil, som har givet mig så meget,” siger Thomas Schiøler, der tidligere på sæsonen også måtte strække kø over for Anders Henriksen i DM-finalen i cadre 47/2.

”Men mit spil var meget bedre i 71/2, end det var i 47/2,” siger han.

Anders Henriksen tilføjer, at det måske skyldes, at klæderne var 5-kegleklæder, der lige var lagt på carambolebordene.

”Det må være fremtidens klæder – også til de små carambole-spil, fordi ballerne slet ikke skrider så meget, som man ellers ofte ser. Bordene var meget behagelige at spille på, og KBK var og er et godt sted at afholde DM,” siger Anders Henriksen.

Ud over guldmedaljen glædede han sig over, at der er lidt vækst i de små carambolespil her i landet.

”At Thomas nu også er tilbage, betyder, at jeg skal skærpe mig. Og det synes jeg, er rigtig positivt,” siger Anders Henriksen.

Han håber selv lidt på at komme til at spille europæisk.

”Jeg har talt lidt med Dan og Thomas om på et-eller-andet tidspunkt at spille noget holdturnering, hvor man spiller hver sit carambole-spil. Der er nogle hold, som vi ikke kan slå. Men der også nogle hold, som vi godt kan drille,” siger den danske mester.
Explainer:

Cadre minder om fri carambole, hvor spilleren med sin stødbal skal ramme begge de andre baller. Der er ingen krav om bande.

Til forskel fra alle andre carambolespil er bordet i cadre opdelt i et antal felter. I 71/2 er bordet opdelt i seks felter. I 47/2 er bordet opdelt i ni felter, og det gør trods alt 47/2 noget mindre kompliceret end 71/2.

2-tallet viser, at en af objektballerne (bal 2 eller 3) mindst hver anden gang skal forlade feltet. Men den må gerne komme tilbage til samme felt.

Der findes også cadre 47/1, hvor bal 2 eller bal 3 skal forlade feltet hver eneste gang.

Tallene 47 og 71 angiver i centimeter afstanden fra stregen på bordet til banden.

Strategi:

De dygtigste spillere kan placere ballerne på hver sin side af stregen til felterne på bordet. Derved kan de lave en del overkommelige point.

Derudover står opsamlingsballerne i centrum i spillet.

Det kræver en meget veludviklet tempofornemmelse både at kunne få den ene af ballerne til gang på gang at returnere til samme felt ved at sende den på langs, på tværs eller rundt på bordet – samtidig med at der skal scores carambolage.

Relaterede artikler

DM-ugen | spilleplan pr. disciplin og kronologisk rækkefølge

Rune Kampe

Indbydelse til årsmøde 2024

Rune Kampe

DM-ugen i Herning i uge 25

Rune Kampe