3-Bande Kegler Pool Skomar

Charlotte er Danmarks bedste kvindelige billardspiller: Jeg elsker at tæve mændene!

Charlotte Sørensen er bedre med en billardkø end de fleste.

Hun har vundet EM-guld og EM-sølv i billard for kvinder. Og så har hun tævet alle kvinderne OG mændene ved DM i billardspillet Skomar.

Ved DM i 2022 vandt den nu 41-årige Charlotte Sørensen guld ved det allerførste officielle DM i Skomar.

Ud af 64 kvinder og mænd var det til sidst Charlotte Sørensen, der stod med guldmedaljen om halsen.

”Den guldmedalje har en speciel plads i mit hjerte,” fortæller Charlotte Sørensen her to år efter.

”Det betyder noget for mig, at jeg vandt over alle mændene. For det første fordi der er nogle spillere, der tidligere har sagt, at der kommer aldrig en kvinde, der vinder det hele. Men det gjorde der så. Og jeg er da lidt stolt af, at det var mig, der gjorde det, og at det var til det første officielle DM,” siger Charlotte.

Men som svaret antyder, er der også en anden årsag til, at Charlotte med egne ord elsker at tæve mændene.

”Den vigtigste årsag er, at den samlede standard simpelthen er højere. Det er ingen hemmelighed, at der er mange flere mænd end kvinder, der spiller billard. Og det er federe at vinde en turnering, når det har været svært, og der har været mange dygtige spillere med,” som Charlotte siger.

Derfor kan Charlotte også godt drømme om at vinde over alle kvinderne og mændene, så hun kan nappe en ny guldmedalje i Skomar i år. Her foregår DM i Skomar til DM-Ugen i Herning i slutningen af juni.

”Men jeg ved også godt, at det bliver svært. Der er mange om buddet. Der er mindst 30 spillere, der kan vinde. Og spiller man bare én dårlig kamp, er det slut. Men jeg vil da gøre forsøget,” siger hun.

Charlotte er dog en alsidig spiller, der også er med i to andre discipliner ved DM-ugen. Det er Keglebillard og 3-Bande Carambole.

Keglebillard er sammen med Skomar de spil, som Charlotte har størst erfaring med.

”Jeg begyndte at spille som 12-årig. Min mor og far havde en bar i Holbæk, som er min hjemby. I baren stod der et Skomar-bord, som jeg spillede på, når jeg havde chancen. Min far har altid spillet, og han syntes så, at jeg skulle med ned i billardklubben. Her stod den på Keglebillard,” som Charlotte fortæller.

Både Skomar og Keglebillard spilles med en rød og to hvide kugler – eller baller som billardspillerne siger – og fem kegler på midten af bordet, som de hvide baller skal vælte.

Forskellen på de to spil er, at i Skomar har spillerne kun et stød ad gangen. I Keglebillard fortsætter spillerne, indtil de kikser. Derfor kaldes det spil også ’Fortsat’.

Fire og et halvt år efter, at Charlotte meldte sig ind i Billard Clubben Holbæk, blev hun dansk mester i Keglebillard. Da var hun 16 år.

Så ung en danmarksmester hos kvinderne havde der kun været en gang før. Marianne Mortensen fra Aarhus vandt også første gang i en alder af 16 år i 1980.

”DM i 1999 var kun mit andet DM, og jeg tudede af glæde, da jeg vandt,” fortæller Charlotte.

Men det var efter samme DM, at hun for første gang skiftede disciplin.

DM i 1999 foregik i Sakskøbing, og der var andre discipliner end Keglebillard. Der var bl.a. Pool, hvor det gælder om at potte baller i billardbordets huller.

”I det efterfølgende år spillede jeg både Keglebillard og Pool, inden jeg overgik til udelukkende at spille Pool, hvor jeg også hurtigt mærkede fremgang,” som Charlotte siger.

Allerede i 2002 blev hun europamester i Pool-disciplinen 8-ball.

”Der tudede jeg igen,” griner Charlotte.

”Det var helt vildt, at de spillede ”Der er yndigt land”, og jeg stod med guldmedaljen. Det var helt uvirkeligt som 19-årig – især fordi omstændighederne var specielle.”

Charlotte var nemlig i første omgang slet ikke udtaget til EM i 8-ball. Hun var udtaget i de to andre spil i Pool, 9-ball og Straight Pool.

”Men så var der et afbud i 8-ball turneringen. Så fik jeg tilbudt den plads, og så endte jeg med at vinde det hele. Det var lidt ligesom Danmark ved EM i fodbold i 1992,” griner hun.

I begyndelsen af nullerne var der stor konkurrence blandt de danske kvinder i Pool. Der kom også en Euro Tour.

”Jeg har været mange steder takket være billard. Jeg var også til VM i Pool i Taiwan. Det er noget af det i sporten, som jeg værdsætter meget, og som jeg prøver at nyde, mens jeg er i det,” som Charlotte siger.

Charlotte vandt flere sølv- og bronzemedaljer ved EM. Og i 2008 røg hun igen helt til tops. Det blev til guld ved EM i Straight Pool.

Alligevel blev den guldmedalje Charlottes sidste medalje i Pool.

”Jeg spiller billard, fordi jeg synes, det er sjovt. Og det var ikke længere så sjovt på det tidspunkt,” som hun siger.

Hun var efterhånden stort set den eneste kvindelige spiller i det danske Pool-miljø, så hun spillede kun med mændene og drengene. Og den kvindelige Euro Tour fandtes ikke længere.

”Hvis jeg skal spille billard, skal jeg for det første træne meget. Men for det andet skal der være nogle turneringer at se frem til. For mig var der efterhånden kun EM. Og min far gik også bort i 2008, så det ene med det andet gjorde, at jeg i 2009 besluttede mig for at holde en pause,” som Charlotte siger.

Men helt holde fingrene fra køen kunne hun ikke.

”Jeg var med i en holdturnering i det københavnske Skomar-miljø. Jeg spillede for en bar, som jeg også arbejdede i på det tidspunkt.”

Skomar var dengang ikke en disciplin under Den Danske Billard Union. Men der har i årtier været et stort undergrundsmiljø i spillet.

”Jeg har spillet Skomar i mange år – også mens jeg har spillet andre spil. Jeg holder meget af at spille Skomar og af Skomar-miljøet,” fortæller Charlotte.

Hun har vundet mange kvindeturneringer i Skomar. Og så har hun været en populær makker i de såkaldte mix-turneringer, hvor mænd og kvinder danner par. Her har der også været mange førstepladser for Charlotte.

Stor var overraskelsen i det etablerede billardmiljø, da der pludselig stod Charlotte Sørensen på deltagerlisten ved DM-finalestævnet for kvinder i Keglebillard i Aarhus i 2015.

”Jeg var begyndt at savne at konkurrere under mere sportslige forhold. Jeg var ret usikker på mit niveau inden det DM. Men det gik jo meget godt,” som hun siger.

Det tør siges. Charlotte kom i DM-finalen, som hun også endte med at vinde. Og det gav hende mod på mere.

Flere DM-guldmedaljer for kvinder fulgte. Og i 2019 kom der også en guldmedalje i Mesterrækken, som er den næsthøjeste række i Keglebillard. Charlotte spillede kun mod mandlige divisionsspillere, som til sidst altså alle måtte strække kø.

De allerbedste herre-spillere i Keglebillard – Elitespillerne – var dog nummeret for dygtige. Selv for Charlotte.

”Men jeg fik også at vide, at jeg ikke kunne få lov at spille mod dem ved DM Elite, fordi der er et DM for kvinder og et DM for herrer i Eliterækkerne,” som hun siger.

På det tidspunkt havde Charlotte vundet DM I Keglebillard for kvinder fem år i træk – og seks gange i alt, fordi hun jo også havde sin guldmedalje fra DM i 1999.

Her skiftede hun så igen disciplin.

”Jeg er kæreste med Tommy Ebeling, som tidligere har været dansk mester i Pool, men som nu spiller 3-Bande Carambole på Eliteplan. Han havde flere gange spurgt, om jeg ikke skulle prøve 3-Bande. Jeg slog det hen. Men da jeg alligevel ikke kunne komme videre i Keglebillard, gik jeg med til at prøve,” fortæller Charlotte.

Men 3-Bande Carambole er anderledes end både Pool, Keglebillard og Skomar. Det er endda et væsentligt anderledes billardspil.

Ligesom i Keglebillard og Skomar er der tre baller på billardbordet. Men i 3-Bande Carambole gælder det for spilleren om at ramme begge de to andre baller – og mindst tre bander undervejs.

”Til at begynde med var jeg fuldstændig lost,” fortæller Charlotte med tryk på ordet fuldstændig.

”I Pool, i Keglebillard og i Skomar skal man score med bal 2. Det er den, der skal i hullerne eller ind i keglerne. Men i 3-Bande Carambole skal man score med sin egen bal – den såkaldte stødbal. Jeg har altid været vant til at fokusere på bal 2. Pludselig skulle jeg have fokus på min stødbal. Det var en HELT anden teknik, der skulle bruges.”

Dertil kommer, at det er meget sværere at score point i 3-Bande Carambole.

”Man skal acceptere, at man brænder meget. Til at begynde med kunne det ske, at jeg ikke scorede i 20 stød i træk. Det havde jeg aldrig prøvet før i noget billardspil,” som Charlotte siger.

Men ligesom i de andre billardspil kom Charlotte hurtigt efter det.

Hun vandt først DM-sølv efter nederlag til Marianne Mortensen i finalen. Men året efter blev Charlotte dansk mester. Og i 2022 stod hun igen med en EM-medalje om halsen.

”Jeg var indstillet på at give den en skalle – og så måtte jeg se, hvad det rakte til. Det var meget overraskende for mig, at jeg endte i finalen,” fortæller Charlotte.

I slutkampen stod hun over for den absolutte dronning af 3-Bande Carambole, Therese Klompenhouwer fra Holland.

Halvvejs i finalen førte Charlotte med 15 point mod 12. Men så skruede den forsvarende europamester bissen på og endte med at vinde 30-16.

”Men det var en utrolig oplevelse at få sølv ved mit første EM. Det gik først op for mig bagefter, hvad jeg egentlig havde præsteret,” fortæller hun.

Siden har Charlotte deltaget i flere turneringer i Europa. Senest var hun i år med til at få EM-bronze i damedouble i 3-Bande Carambole sammen med den 15 år yngre spiller, Nanna Petersen.

Netop Nanna Petersen kan sagtens vise sig at blive en udfordring ved DM-ugen i 3-Bande Carambole.

Ved regionsmesterskaberne i Klasse A – den tredjebedste række i 3-Bande Carambole – var det netop Charlotte og Nanna, der var i finalen sammen med to mandlige spillere.

De mandlige spillere fik Charlotte og Nanna begge skovlen under. Og i finalens finale vandt Nanna lidt overraskende over Charlotte.

”Jeg vil meget gerne have revanche ved DM-ugen. Det kan godt være, jeg er favorit. Men der er ikke så stor forskel på os, så jeg skal spille op til mit bedste for at vinde,” som Charlotte siger.

Men ellers er der jo også de to andre discipliner, som Charlotte er med til ved DM-ugen.

I Keglebillard satser Charlotte på at vinde for 10. år i træk. Det vil i givet fald være rekord.

I øjeblikket deler Charlotte rekorden med Inga Styrch Johansen, som i efterkrigsårene vandt DM i Keglebillard for kvinder ni år i træk. I alt vandt københavneren DM 17 gange.

”Det er helt sikkert en ambition for mig at vinde det DM for tiende gang i træk – og dernæst trække mig tilbage fra Keglebillard,” fortæller Charlotte.

”Men i første omgang glæder jeg mig rigtig meget til DM. Jeg håber da på at tage nogle medaljer med hjem. Og så skal jeg møde gamle billardkammerater, for alle discipliner er jo med ved årets DM, så jeg kender mange af spillerne.”

Efter årets DM står den billardmæssigt mest på 3-Bande Carambole og Skomar.

Eller kommer der andet og mere til? Måske. For med Charlotte Sørensen ved man aldrig, hvad fremtiden bringer!

Relaterede artikler

Stor triumf for dansk 3-Bande: Varde vandt Europa Cup’en!

Niels Hansen

Vinderne fra DM-ugen

Niels Hansen

Mickey Krause vinder første WNT event

SOEREN